Om modellerne:

HP-41 var HP’s første lommeregner i 40’erne. Der var planlagt flere andre som skulle supplere HP-41C, men i stedet for, blev de andre afarter navngivet HP-41, blot med angivet “CV”, “CX” efter “HP-41”. Dette var specielt med 41-serien, da man ellers flere gange havde startet en ny familie med 1’ere, som f.eks. HP-21, HP-31E og HP-91, hvor 1’erne var de simpleste i familien. Dette skulle vise sig at være en anden historie med 41-serien. Godt nok var HP-41C den ‘mindste’ maskine i familien, men HP-41C var langt fra en simpel lommeregner.
HP-41 var godt en selvstændig enhed, som lommeregner, eller rettere en lommecomputer. Men HP-41 var også det centrale element i et avanceret computersystem, hvortil man kunne købe moduler, stregkodelæser, båndstation, printer, video interface, HP-IL busenheder og meget andet.
Efterhånden som man med HP-41’s forgængere, f.eks. HP-65 og især HP-67, var nået til store problemer med antal taster i forhold til antal funktioner, måtte HP til at tænke nye tanker, da det var upraktisk med alt for mange funktioner pr. taste. HP-67 med sine 256 funktioner havde tre shift-taster og med det antal funktioner man havde planlagt at indbygge i HP-41, ville den blive rigtig svær at bruge i praksis. Derfor var der stor begejstring, da man ved HP fandt på, at gøre det muligt at anvende en funktion, simpelthen ved at skrive funktionens navn. Dette kunne kun lade sig gøre, idet lommeregneren var alfanumerisk. Måden det kunne gøres på, var at først trykke på tasten XEQ (Execute) og herefter trykke på tasten [ALPHA], hvorefter det var muligt at stave funktionsnavnet med de blå bogstaver for neden på tasterne. Skulle man bruge funktionen MEAN (returnerer gennemsnittet af stat-registeret) skulle man herefter trykke tastsekvensen [M] [E] [A] [N] efterfulgt af et afsluttende tryk på [ALPHA], horefter resultatet viste sig i displayet.
HP-41 var HP’s første lommeregner med flydende krystal display (LCD). Dette gjorde, at den kunne strømforsynes med almindelige batterier i stedet for genopladelige batteripakker, med kort anvendelse mellem opladningerne. Før havde især modellerne med LED-display, været storforbruger af strøm. Så displayet i HP-41 var en sand revolution. Displayet var også usædvanligt på en anden måde; det kunne selvfølgelig gengive tal, men også bogstaver og specialtegn, vha. de ekstra displaysegmenter. Et ordinært display på det tidspunkt var, som det jo ofte også er i dag, opbygget af 7 segmenter. HP-41’s display anvendte 14 segmenter, så der var nogle flere muligheder, hvilket nedenstående tydeligt illustrerer. De viste eksempler for HP-41’s display er blot et udpluk. Man kunne også vha. syntetisk programmering lave andre tegn, helt efter eget ønske.

HP-41 serien består hovedsageligt af tre modeller; nemlig HP-41C, 41CV og 41CX. Forskellen mellem modellerne kommer jeg ind på herunder. HP-41C blev introduceret 1. juli 1979. Lommeregneren i sig selv var en særdeles stærk programmerbar enhed, men med det store udvalg af udstyr man kunne tilslutte maskinen, forvandlede den sig til noget som bedre kan betegnes som en computer. At den så oven i købet var håndholdt og batteridrevet var blot et kæmpe plus.

HP-41C:
Kodenavn Coconut. Første model i 41-serien

HP-41CV:
Kodenavn Silverbird. Ironisk nok havde CV en sølvfarvet kant langs tastaturet, i modsætning til C-modellens kant, som var guldfarvet. CV-modellen med V’et efter C, var ‘født’ med fem gange mere hukommelse, end C-modellen (formentligt sammenhængende med V som er romertallet for 5)

HP-41CX:
 

De øvrige HP-41 afarter
 

Prisudvikling fra introduktion til slut af produktion

Model

Ved introduktion

Til sidst

HP-41C

$250

$195

HP-41CV

$325

$175

HP-41CX

$325

$249

Fabrikat

:

Hewlett Packard

Model

:

HP-41CV

S/N

:

Kodenavn

:

Silverbird

Produktion

:

Tak til

:

Tilgået

:

Notater

:

Fabrikat

:

Hewlett Packard

Model

:

HP-41CX

S/N

:

Kodenavn

:

Honeynut

Produktion

:

Tak til

:

Tilgået

:

Notater

:

 

HP mainboard 5081-5564.
Flere detaljer senere.

Tak til Ib Fagerlund.

HP-41 board 5081-5564

 

 

 

 

HP-41 testmodul.
Flere detaljer og videoklip som viser hvad modulet viser på HP-41 følger senere.
Tak til Ib Fagerlund.

HP-41 testmodul.
Flere detaljer og videoklip som viser hvad modulet viser på HP-41 følger senere.
Tak til Ib Fagerlund

HP-41 tastaturbeskyttelse

Bagsiden af HP-41 tastaturbeskyttelse.

HP-41CV med tastaturbeskyttelsen monteret.

 

 

 

 

  (C) Copyright 2010           hpmuseum.dk            Johnny Bjørn Rasmussen