Kontakt / Om hpmuseum.dk
Det er jo ikke et "rigtigt" museum, men bare min private samling af gamle ting... Men du kan sagtens komme på besøg, se og prøve det hele, hvis du gerne vil det.
Læs mere herunder.
Begyndelsen
Oprindeligt var idéen, at opnå en samling, med mindst ét eksemplar af alle Hewlett Packard-lommeregnere, bordregnere og computere.
Der gik nu ikke så længe, før det begyndte at fylde meget mere, end jeg havde forventet. Så jeg justerede lidt på ambitionsniveauet og forsøgte at få drejet samlingens indhold over til mest at omfatte batteridrevne enheder, som kan være programmerbare lommeregnere, lommecomputere og små "mappedatamater" (som de jo hed, da de kom frem) og de første bærbare computere fra Hewlett Packard.
Udviklingen
Senere blev grænsen for hvad samling kunne indeholde, mere og mere flydende, for jeg kan jo af og til "falde" over emner, som ikke helt kan kaldes håndholdte, men som nærmere stationære. Jeg er nok gået mere over til håndholdte enheder, inkl. enheder som kan drives af batterikraft. Mht. fabrikat har jeg inkluderet flere andre, som f.eks. Casio, Epson, Psion, Sharp, Texas Instruments, m.fl.
Du er velkommen
Hvis du har noget liggende du gerne vil donere, eller ønsker information relateret til HP-udstyr (eller noget af alt det andet), er du mere end velkommen at kontakte mig.
Det kan jo også være, at du bare ønsker at aflægge samlingen et besøg, så skal du være velkommen til at rette henvendelse til mig. Jeg har telefonnummer 26878503 og min mailadresse er:
jbr@hpmuseum.dk
Museumskuratorens historie
Min første programmérbare lommeregner, var en Texas Instruments TI Programmable 57, af den gamle slags med genopladelig batteripakke og strømslugende LED-display, som jeg købte ved Lemvig Papirforretning i 1983. Sælgeren fra dengang, som godt kan huske handelen, blev jeg senere kollega til - det vækkede åbenbart en vis opsigt, at jeg dengang 15 år gammel købte en så speciel lommeregner... Jeg husker tydligt at de også havde "storebroderen" en TI-59 stående på samme hylde, så den blev studerede nøje i butikken. Jeg vidste godt at den kunne gemme programmer på magnetkort og at den havde en noget større hukommelse til programmer. Men den var mere end dobbelt så dyr, som TI-57, så jeg tænkte det måtte vente til en anden gang. Det blev TI-57 og jeg brugte lang tid på at lære at lave programmer på den. Den blev solgt, da jeg skulle skrabe penge sammen til en Sinclair ZX-81. Jeg har den dag i dag den selvsamme TI-57 i samlingen, takket være min far, som købte den "tilbage" uden at vide om det havde interesse, i en genbrugsbutik i Thyborøn. Jeg ved det er den samme TI-57, for ham jeg solgte den til, kan jeg nemlig huske skrev sit navn "SVEND'S" inde i lommeregnerens batterirum, og det står der endnu. Senere igen, købte jeg en Casio PB-100, som jeg også brugte mange timer på at programmere i basic.
Jeg er uddannet elektroniktekniker på den 1 1/2-årige uddannelse fra Struer Handels & Tekniske Skole i 1993, hvor jeg lærte en masse om svagstrøm; både analog- og digitalteknik, samt assemblerprogrammering og Pascal. Derefter var jeg ikke mulighed for at finde arbejde, og jeg ville gerne gerne lære programmeringssproget C++, så jeg tog den 2 1/4-årige datamatikeruddannelse på Skive EDB-Skole i 1996, hvor jeg - foruden at lære noget C++ - fik en masse grundlæggende viden om IT, både SW, HW og flere andre fag.
Men - hvorfor egentlig samle på lommeregnere? Hvorfor er de spændende? Kan de ikke det samme? Er der forskel på hvad 2 + 2 giver på forskellige lommeregnere? Nej, det er der selvfølgelig ikke. Det er slet ikke det, det drejer sig om. En almindelig 4-funktioners lommeregner er heller ikke helt så interessant for mig, med mindre den er meget gammel. Det er mere de avancerede lommeregnere, især dem som kan programmeres, som jeg syntes er spændende. Jeg har altid været facineret af programmérbare lommeregnere, deres rasende hastighed til at udføre beregninger, forskelle på funktioner fra den ene model til den anden og selve udviklingen indenfor lommeregnere, hvoraf nogle af dem f.eks. kan gemme programmer på magnetstrimler, eller på kassettebånd, udskrive på en lille printer og vise tekstbeskeder i displayet, eller tilsluttes en PC.
Samtidig er min interesse gennem mine helt unge dage drejet mod de første hjemmecomputere, som det var til at købe sig til, for "almindelige dødelige", hvoraf jeg har haft en Sinclair ZX-81, en Commodore VIC-20, en Memotech MTX-500 og en Grundy NewBrain AD. Da jeg købte min ZX-81 var jeg, så vidt jeg ved, én af de allerførste Thyborøn, der havde en datamaskine derhjemme. Det var meget specielt. Jeg leder fortsat efter en Sinclair ZX-81 og en Commodore VIC-20 til samlingen...
Jeg arbejder som IT-administrator ved Digitalisering & IT i Lemvig Kommunes.
Undertegnede bag trommerne, da jeg var med i rockorkestret Genlyt, ved Vestjyllands Smukkeste Nostalgifestival, i Holstebro. (august 2019)
Foto: Baarup Photography